NGFdMGJcLWVcNaF6NGV7LGxdLTcsynIkynwdxn1c
Anti Fraud Analizi Eğitimleri

Anti Fraud Analizi Eğitimleri

Anti Fraud Eğitim Analizi 

Dolandırıcılığın diğer birçok suçla çok ortak noktası vardır. Standart bilgisayar adli tıp araçları, çoğu durumda, başka herhangi bir şey için, dolandırıcılık iddiasını desteklemek veya buna itiraz etmek için kanıt bulmak mümkündür.

Anti Fraud Analizi Eğitimleri

Anlatımını yapacağımız konu başlıkları sırasıyla aşağıdaki gibi listelenmiştir. 

Eğitim konu başlıkları

1. Bilgisayar Adli Tıp 

2. Adli Görüntüleme 

3. Dolandırıcılık Tespiti Örnek Olay İncelemesi

Yararlı olması dileğiyle.

Bilgisayar Adli Tıp

Bir dolandırıcılık soruşturmasının her zaman bilgisayar adli bilimi unsuru, faturalar, beyannameler, sipariş formları, elektronik tablolar ve veritabanları gibi belgelerin aranması ve bu belgelerin potansiyel olarak kurtarılmasını içerecektir. E-postalar, dolandırıcılıkla ilgili iyi bir bilgi kaynağı olabilir ve dolandırıcılar arasındaki iletişim, kredi kartı ve banka hesabı ayrıntıları gibi bilgilerin aktarılmasıyla ilgili bilgileri içerebilir.

Bir dolandırıcılık tespiti soruşturmasının adli bilişim yönü ile ilgilenmenin ilk aşaması, verileri kurtarmaktır. Bu polis tarafından ya da onların adına ticari bir adli bilişim firması (forensic) tarafından yapılsa da prosedürler aynıdır. Tüm bilgisayar temelli kanıtların işlenmesi, Adli Kurumlar tarafından yayınlanan Bilgisayar Tabanlı Kanıtların İşlenmesi Yönergesine uygun olmalıdır.

Bilgiler sunuculardan, iş istasyonlarından, dizüstü bilgisayarlardan, taşınır ve çıkarılabilir depolama ortamlarından, cep telefonlarından ve diğer el cihazlarından elde edilebilir. Verilerin toplanması, orijinal verilerin hiçbir şekilde değiştirilmesine izin vermeyecek şekilde eğitimli ve deneyimli bir kişi tarafından gerçekleştirilmelidir.

Hukuki Yönergeleri şunları belirtir: Kolluk kuvvetleri veya temsilcileri tarafından yapılan hiçbir işlem, bir bilgisayarda veya depolama ortamında tutulan verileri daha sonra mahkemede güvenilebilecek şekilde değiştirmemelidir.

Adli Görüntüleme

Verileri bu kadar güvenli bir şekilde yakalama işlemi, “edinme” veya “görüntüleme” olarak bilinir ve tipik olarak, bir yazma koruma cihazı aracılığıyla ortam içeriğinin çok düşük seviyeli bir kopyasının yakalanmasıyla gerçekleştirilir. Bu, işlendikten sonra, araştırmacının, normalde bir kullanıcı tarafından görülmeyen alanlar dahil olmak üzere bilgisayarın içeriğinin bir görüntüsünü sağlar. Bu adli tıp görüntüsü olarak bilinir.

Adli bir görüntünün işlenmesi ve incelenmesi için en yaygın olarak kullanılan iki araç ‘ EnCase ‘ (Rehberlik Yazılımı tarafından üretilmiştir) ve ‘ Forensic ToolKit ‘ veya ‘FTK’dır (AccessData tarafından üretilmiştir). Bunlar, araştırmacının görüntülerin içeriğini görüntülemesine, aramalar yapmasına ve potansiyel olarak gizli ve silinmiş verileri almasına olanak tanır. Sosyal ağ sohbet günlükleri ve diğer eserler gibi gözden kaçabilecek öğeleri kurtarmaya çalışan araçlar mevcuttur. Bu öğeler dolandırıcılık tespiti soruşturmasında çok yardımcı olabilir, zira suçlular arasındaki iletişim genellikle ‘Facebook’ gibi web sitelerinde anlık mesajlaşma veya ‘Sohbet’ yoluyla yapılır.

Ek olarak, İnternet geçmişinin bir kaydı, bir araştırmacı için çok faydalı olacak bilgiler sağlayabilir. Örnek olarak, şüpheli bir bilgisayardaki İnternet geçmişinin çeşitli çevrimiçi bankacılık web sitelerine atıfta bulunan girişlere sahip olması, sahte çıkarları olan bir kullanıcının hedeflerinin hesaplarını ziyaret ettiğini gösterebilir.

Dolandırıcılık Tespiti Örnek Olay İncelemesi

Savcılık, yakın tarihli bir davada savunma için hareket ederken, tamamen yabancıların kişisel bankacılık detaylarını gösteren e-postalara güveniyordu. Bu bilgiler, bu tür materyalleri elde etmek için özel olarak yazılmış yazılım programları kullanılarak toplanmıştır. Şüphelenmeyen bir kişiye sahte bir web sayfasına bağlantı gönderilir ve bu sayede kişisel banka bilgilerini göndermeleri istenir. Bağlantının gerçek olduğunu düşünen kişi, farkında olmadan sahte web sayfasının bilgi alanlarına bilgilerini girer.

Bu ayrıntılar daha sonra, diğer mağdur insanlardan aynı şekilde elde edilen bir veri bankasına toplanır. Bu veriler daha sonra dolandırıcılık çetesinin üyeleri arasında e-posta ile gönderilir. Bu özel durumdaki e-postalar, yalnızca görmeyi beklediğiniz standart e-posta adreslerini değil, aynı zamanda hesap numaralarını, sıralama kodlarını, güvenlik sorularını, şifreleri ve diğer ayrıntıları içeren çok çeşitli ayrıntıları da içeriyordur. Ek olarak, bazı e-postalarda IP adresleri görülüyordur. Bazı durumlarda, bir IP adresi izi görülebilir. Bunlar genellikle e-postanın nerede olduğunun bir izini gösterebilir. Verilerin bu şekilde elde edilmesi ‘kimlik avı’ olarak bilinir.

Siber Güvenlik Eğitimlerine dair diğer konularımıza göz atmanız, faydası olacaktır size.

3 yorum

  1. Adsense
    Adsense 21 Temmuz 2021 18:11

    Güzel Güzel dokuman.

  2. Adsense
    Adsense 21 Temmuz 2021 18:12

    (y) (f) (c)

  3. Süleyman Sahil
    Süleyman Sahil 23 Ekim 2022 01:56

    Tek kelimeyle harika.

Destekleyen Kuruluşlar

Haber | Haber | Haber | Haber | Haber | SEO |
Whatsapp üzerinden iletişim kur